Peter Steenkamer

Stacks Image 16
Ik ben academiebouwer. Een academie wordt ook (interne) bedrijfsschool of university genoemd. Door het aanbieden van trainingen, het inkopen van opleidingen en het ontwikkelen van maatwerkopleidingen zorg je ervoor dat medewerkers gestructureerd werken aan hun ontwikkeling. Het bouwen van academies vind ik het leukste dat er is. Ook denk ik graag mee met (beginnende) academiebouwers of help ik mee voor zo lang als dat nodig is. Ik geef de cursus Hoe bouw ik een academie?

Voor Fundeon, het kennis- en adviescentrum voor de bouw en infra, ontwikkelde ik de Fundeon Academie. Ik heb twee jaar gebouwd aan de ZZL Academie van Waterschap Zuiderzeeland in Lelystad. Nu werk ik bij de Waternet academie van Waternet in Amsterdam. Ik ben oprichter en eigenaar van de KR8 Academie.

Ontwikkelen is belangrijk, maar ik word pas echt blij als ik zie dat iemand er wat aan heeft en er iets mee kan. En dat geldt ook voor groepen en organisaties. Dat is zo leuk aan het bouwen van academies. Mensen stimuleren en faciliteren in het gestructureerd werken aan hun ontwikkeling zodat ze meer plezier hebben en tot betere resultaten komen. Dat is het doel van een academie.

Werken aan je ontwikkeling gaat het beste als je werkt vanuit kracht, vanuit aanwezige talenten bij mensen. Ik vind mooi om te zien wanneer mensen werken vanuit een plan. Dus niet hapsnap cursussen volgen, maar goed nadenken en plannen wat wanneer iemand verder brengt. Mijn motto is: ‘Succes voor jou, is succes voor mij’.

Het ontwikkelen van trainingen, leerlijnen, scholingstrajecten vind ik boeiend. Ik heb een trainersopleiding gevolgd en ik geef trainingen. Daarnaast ben ik coach. Verder vind ik het leuk om over mijn werk te schrijven in vakbladen.

Bijzonder aan mijn privé-situatie is dat ik op twee plekken woon. De ene helft van de week in de stad en de andere op het platteland. Ik blijf een stadsmens, maar de rust van het platteland zorgt ervoor dat ik iedere week weer helemaal ben opgeladen.